Sociálna poisťovňa upozorňuje SZČO na povinnosti od 1. októbra

20.09.2013 Bratislava

Bratislava 20. septembra (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) upozorňuje samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktoré mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2012, na blížiaci sa 1. október. Ide o termín, ku ktorému sa posudzujú ich povinnosti voči Sociálnej poisťovni – povinnosť prihlásiť sa na povinné dôchodkové a povinné nemocenské poistenie a povinnosť platiť poistné.

Táto povinnosť vzniká tým samostatne zárobkovo činným osobám, ktorých hrubý príjem z dosahovania činnosti SZČO za rok 2012 presiahol sumu 4716 eur. Pre vznik povinného poistenia sú rozhodujúce údaje, ktoré sú uvedené v VI. oddiele daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby (Sociálnej poisťovni poskytuje elektronicky údaje Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky).

Ak SZČO povinnosť prihlásiť sa vznikne, prihlasuje sa sama do ôsmich dní od vzniku povinného poistenia, t. j. najneskôr 9. októbra 2013. Samostatne zárobkovo činná osoba sa prihlasuje prostredníctvom Registračného listu FO v miestne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Registračný list FO je možné doručiť aj poštou.

Fyzická osoba, ktorej vznikla povinnosť platiť poistné aj na základe daňového priznania za rok 2011, t.j. je aj v súčasnosti povinne poistená, platí poistné z vymeriavacieho základu určeného na základe daňového priznania z roku 2011 až do 30.9.2013. Za obdobie od 1.10.2013 sa jej určí vymeriavací základ tak, že čiastkový základ dane, neznížený o zaplatené poistné na povinné verejné zdravotné poistenie a poistné na sociálne poistenie sa vydelí koeficientom 1,9 a počtom mesiacov podnikania v roku 2012.

Z vymeriavacieho základu platí SZČO 4,4 % na nemocenské poistenie, 18 % na starobné poistenie, 6 % na invalidné poistenie a 4,75 % na rezervný fond solidarity. Z nového vymeriavacieho základu zaplatí SZČO po prvý raz poistné za mesiac október – v termíne do 8. novembra 2013. TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.
 

Vyberte región